Болести

 • Бубрези
 • Бешика
 • Простатна жлезда
 • Машки полови органи

Автобиографија

 • Работен стаж
 • Образование
 • Дополнителни курсови
 • Членствo
 • Учество

Прочитај повеќе
Контакт
тел:+359899325721
e-mail:gderimachkovski@icloud.com
Прочитај повеќе
Работно време
Понеделник – Петок8.00 – 18.00
Сабота8.00 – 16.00
Недела8.00 – 13.00

Болести и лечење

Бубрези
Лечење на бубрежната калкулоза

Симптоматска терапиja – за третирање на симптомите на бубрежната колика. Тука влегуваат медикаменти од групата на нестероидни противоспалителни средства (медикаменти за намалување на болката, спазмите и медикаменти што предизвикуваат раширување на уретерите со цел полесно преминување и исфрлување на каменот), спазмолитици, алфа блокатори.

Прочитај повеќе »
Бешика

Растространетост

Туморите на бешиката се на второ место од малигните заболувања на урогениталниот тракт ( после карциномот на простатата ) и на 9-то место од сите малигни заболувања кај човекот. Почесто се среќаваат кај мажите, така што односот на мажите спрема жените е 3 – 4/ 1. Најчесто се откриваат кај пациенти меѓу 60-70 години.

Прочитај повеќе »
Простатна жлезда

Симптомите од долен уринарен тракт вклучуваат:

 • полакиуриjа – чести позиви за мокрење преку денот
 • никтуриjа – чести позиви за мокрење преку ноќта (од моментот на легнување до моментот на будење ) > од 2 пати се смета како никтуриjа.
 • силни, позиви за уринирање
 • слаб млаз на урината при мокрење
 • прекинување на млазот
 • крв во урината
 • чувство за недоволно празнење на бешиката
 • испуштање на урина после силен,

Прочитај повеќе »
М. Половни органи
Фимозата претставува тесна и вишок кожа врз главата на пенисот која што пречи на ослободувањето на главата на членот за време на ерекција, а при потешки форми на заболувањето дури и без ерекција на пенисот. Претставува тесен склерозен прстен на препуциумот со загубена еластичност на кожата. Тие пациенти во обид да го ослободат глансот на пенисот на сила можат да си причинат т.н парафимоза,
Прочитај повеќе »

Последна објава

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH