• Софија ул. „Александър Пушкин“ 71
 • Софија бул. "България" 104
 • +359899325721
 • gderimachkovski@icloud.com
 • Симптоми од долен уринарен тракт

  Симптомите од долен уринарен тракт вклучуваат: полакиуриjа – чести позиви за мокрење преку денот никтуриjа – чести позиви за мокрење преку ноќта (од моментот на легнување до моментот на будење ) > од 2 пати се смета како никтуриjа. силни, позиви за уринирање слаб млаз на урината при мокрење прекинување на млазот крв во урината чувство

  Read more →
 • Фимоза – тесна и вишок кожа врз главата на пенисот

  Фимозата претставува тесна и вишок кожа врз главата на пенисот која што пречи на ослободувањето на главата на членот за време на ерекција, а при потешки форми на заболувањето дури и без ерекција на пенисот. Претставува тесен склерозен прстен на препуциумот (кожата која што ја покрива глањата на пенисот) со загубена еластичност на кожата. Тие

  Read more →
 • Бенигна хиперплазија на простатата

  Простатата е жлезда што се наоѓа под бешиката околу почетокот на мочниот канал. Има два периода на промена на простатата, како структурно, така и функционално. Едниот е за време на пубертет, а вториот настапува после 50 годишна возраст. Основно структурно се состои од транзиторна зона која што во близина го заобиколува мочниот канал / од

  Read more →
 • Уролитијаза (камења) во бубрег и уретер – лечење

  Лечење на бубрежната калкулоза Симптоматска терапиja – за третирање на симптомите на бубрежната колика. Тука влегуваат медикаменти од групата на нестероидни противоспалителни средства (медикаменти за намалување на болката, спазмите и медикаменти што предизвикуваат раширување на уретерите со цел полесно преминување и исфрлување на каменот), спазмолитици, алфа блокатори.   Медикаментозно Експулсивна Терапиjа, МЕТ – продолжување на

  Read more →